Снимка БулфотоМикроскопични пластмасови частици влизат в човешкото тяло и причиняват рак чрез

...
Снимка БулфотоМикроскопични пластмасови частици влизат в човешкото тяло и причиняват рак чрез
Коментари Харесай

Руската академия на науките: Микропластмасата влиза в човешкото тяло чрез рибата и причинява рак

Снимка Булфото

Микроскопични пластмасови частици влизат в човешкото тяло и предизвикват рак посредством храна. До това умозаключение стигнаха след проучване в Института по океанология Р. П. Ширшов към Руската академия на науките, написа zdrave.to.

Учените призовават за прекосяване към ново потомство пластмаси, съобщава пресслужбата на института.

" Малките пластмасови частици (размер на микропластиците по-малък от 5 мм) имат доста характерни физически и динамични свойства, изменящи се с времето, прекарано в околната среда, и се смятат за най-опасни, тъй като могат да влязат в човешкото тяло посредством миди и риби и да причинят ракови и репродуктивни нарушавания и функции, ”- се споделя в изказването.

В същото време учените означават, че замърсяването на моретата и сладките води през последните десетилетия се е трансформирало в сериозен проблем за човечеството и забележителна опасност за водната среда на планетата като цяло. Огромно количество боклуци се е натрупало в океана и 90% от този отпадък е пластмаса.

Във връзка с това учените от Института по океанология на Руската академия на науките учат пластмасови проби от разнообразни водоеми на планетата от Арктика до Антарктика, в това число морето, езерата и някои реки, което позволява да се разпознават редица особености на замърсяването с пластмасови микроструктури (протозои) с друг химичен състав, както и биоразграждането на разнообразни типове пластмаси.

" Учените са открили, че новите пластмаси могат дейно да се разграждат чрез микрофитите, които служат като храна за рибите и коремоноги.

Резултатите могат да се употребяват за модифициране на пластмасовите произведения, с цел да се подсигурява тяхната целенасочена биодеградация, заобикаляйки образуването на микрочастици, които са най-опасни за водните екосистеми и хората.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР